Skip to content

Building Code Reference

Got a CRC R302.5.1 correction?

Garage door opening protection

For builders in California, Greater Seattle, the Las Vegas area, the Denver area and Kansas City · CrossBeam Permits

What this code requires, how to fix it, and how cities and counties review it

What this code requires

CRC R302.5.1 is the California Residential Code section that governs openings between an attached garage and the dwelling. Every door in that separation must be self-closing and self-latching — a standard door that swings shut on its own isn't enough unless the latch engages automatically. Ducts in the garage or penetrating the garage-to-house separation fall under the companion section R302.5.2: they must be No. 26 gauge sheet steel or other approved material, with no openings into the garage.

How to fix it

  1. Pull the door schedule and annotate hardware

    Open your door schedule (usually on A-series sheets). For every door between the garage and the living space, add a hardware set column that specifies: (1) self-closing hinges or a door closer (UL-listed spring hinges work; a standard hydraulic closer works too), and (2) a self-latching lockset or latch set. A deadbolt alone doesn't satisfy self-latching because it requires a manual throw. Use a passage or entry latch that engages on its own when the door closes.

  2. Add a note or detail block to the architectural sheets

    On the sheet that shows the garage floor plan or elevation, add a keyed note or callout: 'Door between garage and dwelling: self-closing spring hinges or door closer + self-latching latch set per CRC R302.5.1.' Plan-checkers need to see this explicitly on the plan; a general 'per code' note doesn't cut it. A 1/4" or larger detail showing the hinge type and latch set spec strengthens the submittal.

  3. Check for duct penetrations through the garage separation wall

    Look at the HVAC plan and section cuts. Any duct in the garage or crossing the garage-to-house separation needs to show compliance with R302.5.2: the duct must be No. 26 gauge minimum sheet steel or other approved material, with no openings (registers or grilles) into the garage. Mark the penetration on the mechanical plan with a detail reference showing the duct material.

  4. Detail the steel duct at the penetration

    At each duct penetration, the detail should show: the wall or ceiling assembly (per your R302.6 drywall spec), the duct material and gauge, and a note that the duct has no openings into the garage. Other penetrations through the separation, such as pipes and wiring, are protected per R302.5.3 with fireblocking material per R302.11, Item 4. Without the duct material callout, the city may kick it back even if the routing is correct.

  5. Confirm the door type also meets R302.5.1

    R302.5.1 covers both the hardware and the door itself: a 20-minute fire-rated door, a solid wood door, or a solid or honeycomb-core steel door (minimum 1-3/8 inch thick). Duct penetrations fall under R302.5.2. If R302.5.1 is cited on your correction letter, check whether R302.5.2 or R302.5.3 is also cited. Getting the hardware right while leaving a hollow-core door in place means two separate corrections on resubmit.

  6. Update the correction letter response with specific sheet references

    Most plan departments want a written response listing each correction number and describing how it was addressed. For R302.5.1, note the sheet and detail number where the hardware spec appears, and the sheet where duct penetration protection is shown. Something like: 'R302.5.1 — See door schedule A3.1 (hardware set H-2: spring hinges + self-latching passage set) and mechanical detail M4.2 (26-gauge steel duct at separation wall, no openings into garage).' Specific references get faster approval cycles.

Take the CRC R302.5.1 fix steps with you

All 6 steps in one email, so you have them on site instead of on this page.

Why you got flagged

The most common reason plan-checkers flag R302.5.1 is that the door hardware is never specified on the plans. Contractors note a "door" or "access door" in the floor plan, but the door schedule or detail sheet doesn't call out self-closing hinges and a self-latching knob or latch set. The plan-checker can't assume the hardware; they have to see it. If your sheet just shows a door symbol with no hardware spec, expect this correction.

Duct penetrations through the garage separation are the second trigger. HVAC layouts often route a duct through the garage wall to reach a room above or adjacent to the garage. If the drawings don't show the duct as 26-gauge sheet steel with no openings into the garage, per R302.5.2, the mechanical plan-checker will flag it. This comes up especially on conditioned rooms over garages where the supply trunk has to cross the separation.

A third scenario involves ADU conversions that add a garage-to-living-space opening. If the existing door was a hollow-core interior door, the correction letter will cite R302.5.1, which sets both the allowed door types and the self-closing, self-latching hardware. The door type and hardware requirements work together; missing either triggers a correction.

Plan-checkers also flag this when the plans call out the correct door but fail to detail the self-latching mechanism. Some contractors spec a door closer without a latch, which handles the self-closing side but not the self-latching requirement. Both are needed; one without the other still fails.

The official code

California Residential Code R302.5.1 — Opening Protection (Garage to Dwelling, 2025)

Read the source →

Common questions

Does a door closer satisfy the self-closing requirement in CRC R302.5.1?
Yes, a door closer satisfies self-closing. But R302.5.1 requires both self-closing AND self-latching. A door closer swings the door shut but doesn't engage a latch. You also need a self-latching lockset or latch set that catches on its own when the door closes. Spring hinges are another code-compliant way to meet the self-closing side. Either way, you still need the latch.
Does R302.5.1 apply to a door from an attached garage into the house on an ADU conversion?
Yes. Any opening between an attached garage and the dwelling, including ADU conversions, must comply with R302.5.1. If you're converting living space above a garage or adding an ADU that shares a garage wall, the door in that shared wall needs self-closing hardware, a self-latching mechanism, and the door itself must meet the R302.5.1 door types (20-minute rated, solid wood, or solid or honeycomb-core steel). Plan-checkers look closely at ADU conversions for this because it's a common miss.
What gauge sheet steel is required to protect a duct penetrating the garage separation?
CRC R302.5.2 requires ducts in the garage and ducts penetrating the separation to be No. 26 gauge minimum sheet steel or other approved material. The duct itself must be that material, and it must not have openings into the garage. Make sure the mechanical plans show the gauge, the duct routing, and how it passes through the wall assembly. Using a thinner gauge or adding a register into the garage will get flagged on inspection.
Do all ducts that pass through the garage wall need a fire damper or sheet steel?
Yes, any duct penetrating the garage-to-dwelling separation must comply with R302.5.2. There's no minimum duct size exemption. A 4-inch bath exhaust duct going through that wall needs the same treatment as a 12-inch supply trunk. The code's rule is No. 26 gauge sheet steel or other approved material, with no openings into the garage. Show the duct material on the plans at each penetration.
Can I use a pocket door or sliding door between the garage and the house?
Pocket and sliding doors generally can't meet the self-closing and self-latching requirements of R302.5.1. Self-closing hardware for pocket doors is not readily available in listed configurations, and sliding doors don't latch in a way that meets the code intent. A standard swinging door with spring hinges or a door closer plus a self-latching passage set is the standard approach. If you have an unusual layout, confirm with the plan department before drawing it up.
My correction letter cites both R302.5 and R302.5.1 — what's the difference?
R302.5 is the parent section: it sends openings and penetrations in the garage separation to R302.5.1 through R302.5.3. R302.5.1 covers the door itself (20-minute fire-rated, solid wood, or solid or honeycomb-core steel, minimum 1-3/8 inch thick) and its self-closing, self-latching hardware. R302.5.2 covers ducts and R302.5.3 other penetrations. Both citations point at the same opening, so it's common to get them together. Fix the door type and hardware (R302.5.1), then address any penetrations.
What happens if the door was already installed without the self-latching hardware?
If the door is already in place, you can add a self-latching latch set without replacing the door frame. Most hardware stores carry latch sets that retrofit into a standard door bore. If the door is also the wrong type (hollow-core, for example), you'll need to replace it to satisfy R302.5. On a correction after rough inspection, the inspector will want to see the hardware installed before signing off. Bring the correction letter to the hardware counter; the staff can identify a compliant latch set quickly.

Related corrections