Skip to content

Building Code Reference

Got a CRC R602.3.1 correction?

Stud size height and spacing

For builders in California, Greater Seattle, the Las Vegas area, the Denver area and Kansas City · CrossBeam Permits

What this code requires, how to fix it, and how cities and counties review it

What this code requires

CRC R602.3.1 sets the size, height, and spacing limits for wood wall studs in residential construction. A standard 2x4 stud wall can go up to 10 feet tall when studs are 16 inches on center; 2x6 studs push that to 14 feet. Once you hit a bearing wall carrying multiple stories, or punch openings wide enough to redirect load, the prescriptive tables in Chapter 6 may no longer cover you and an engineered design is required. Single-family and ADU framing plans get flagged here most often when the plans don't show stud size and spacing explicitly, or when wall heights exceed what the standard tables allow.

How to fix it

  1. Label every wall type with stud size and spacing on the framing plan

    Go through the floor plan and framing elevation sheets. Every wall segment should have a clear note: "2x4 DF #2 @ 16\" o.c." or "2x6 DF #2 @ 16\" o.c." as appropriate. Generic notes like "stud walls per code" won't pass. The plan-checker needs to read the stud size directly off the sheet without opening the framing tables.

  2. Measure rough-frame wall heights, not finished heights

    The prescriptive table limits apply to the rough-frame stud length, not finished floor-to-ceiling height. A 9-foot finished ceiling typically means a 9'-1" or 9'-3" rough stud depending on your floor and ceiling assembly. Pull the limits from CRC Table R602.3(5), which R602.3.1 references, for your stud size and on-center spacing, and verify you're under the maximum stud height for your load condition before you draw anything.

  3. Identify every wall as bearing or non-bearing

    The tables have different limits for bearing walls (carrying roof or floor loads above) vs. non-bearing partition walls. A 2x4 non-bearing wall can go taller than a 2x4 bearing wall at the same spacing. Identify every wall on the plan as bearing or non-bearing and use the correct table column. Mislabeling a bearing wall as non-bearing is one of the fastest ways to get a second correction letter.

  4. Verify stud size for multi-story load conditions

    When a stud wall carries loads from two or more floors above, the prescriptive tables tighten up. If you're building a two-story house or a two-story ADU, confirm the first-floor bearing wall studs are sized for the combined load. A 2x4 at 16 inches on center may work for a single-story bearing wall but fall outside the prescriptive limits for the same geometry under a two-story load.

  5. Show flanking studs and count at large openings

    At any opening wider than the standard framing tables cover, the king studs and jack studs on each side carry the concentrated load from the header. R602.7.5 and Table R602.7.5 set the minimum number of full-height studs at each end of a header, and the header span tables set the jack studs. Show the opening width, header size, and flanking stud count on the framing elevation or detail sheet. If the opening is in a bearing wall and the header load is large, you may need doubled or tripled jack studs.

  6. Flag tall walls for engineered design before submitting

    If any bearing wall exceeds the table height limits or carries loads outside the prescriptive scope, it needs a licensed engineer's design. Don't try to stretch the tables. Flag those walls early, get the engineer's calculation package, and include the stamped calcs with your permit submittal. Attaching them upfront saves a full correction cycle compared to resubmitting calcs after the plan-checker flags it.

  7. Cross-check stud spacing against the shear wall schedule

    In California, stud spacing in designated shear wall segments may need to be tighter than the standard gravity-load table. If your structural drawings show shear walls per CRC R602.10 or an engineered shear wall schedule, verify that stud spacing and nailing in those walls matches the shear wall spec, not just the R602.3.1 gravity table. Both conditions apply simultaneously, and you need to satisfy both on the same wall.

Take the CRC R602.3.1 fix steps with you

All 7 steps in one email, so you have them on site instead of on this page.

Why you got flagged

Plan-checkers flag R602.3.1 when the framing plan doesn't explicitly call out stud size and spacing for each wall type. A typical drawing set will show stud walls labeled generically as "2x4 @ 16\" o.c." on the floor plan without tying those specs to wall height or load condition. The plan-checker then can't verify compliance without digging through the framing tables themselves. Easier to write the correction and push it back.

Tall walls are the other common trigger. If your finished floor-to-ceiling height is 9 feet, the framing cavity is typically 9'-1" or taller once you account for plates. A 2x4 stud at 9'-1" on a bearing wall under a second floor load hits the ceiling of what the prescriptive tables allow. Bump that to 10 feet or add a third-story load and you're in engineered-design territory. A lot of designers miss this because they're thinking in finished dimensions, not rough-framing heights.

Wide openings in bearing walls also bring R602.3.1 into play. When you remove a bearing wall for an open floor plan or a garage bay wider than the tables cover, the framing above needs to carry concentrated loads. The studs flanking those openings must meet the size and spacing requirements too, and if the header table and stud table aren't both satisfied, you get flagged.

Seismic zone requirements can push stud spacing tighter even when height and load are within prescriptive range. California's seismic exposure means some jurisdictions scrutinize stud spacing in shear wall zones that would pass easily in a lower-risk state, so don't assume a 16-inch on-center layout is always safe.

The official code

California Residential Code R602.3.1 — Stud Size, Height, and Spacing (2025 CRC, Part 2.5)

Read the source →

Common questions

What is the maximum height for a 2x4 stud wall under CRC R602.3.1?
For a single-story bearing wall with 2x4 studs at 16 inches on center, the prescriptive tables in CRC R602.3.1 allow up to 10 feet of stud height. Non-bearing partition walls can go taller. At 24 inches on center the height limit drops. If your rough-frame stud height exceeds the applicable table value, you need to either upsize to 2x6, reduce spacing, or get an engineer's calculation for that wall. Keep in mind the table height is the rough stud length, not the finished ceiling height.
Does R602.3.1 apply to ADUs?
Yes. ADUs are residential structures and fall under the CRC. Every wood-framed wall in an ADU must comply with the stud size, height, and spacing requirements in R602.3.1, including walls in garage conversions and detached new-construction ADUs. ADUs built over garages are especially prone to corrections here because the garage-level bearing walls often carry a full second-story load, pushing them out of the standard prescriptive table range. Get the stud sizes verified before the framing plan is finalized.
Can I use 2x4 studs at 24 inches on center in a two-story bearing wall?
It depends on wall height and load. The CRC R602.3.1 tables allow 2x4 at 24 inches on center for non-bearing walls up to a limit, but for bearing walls carrying two-story loads the allowable stud height at 24-inch spacing is tighter. In practice, most two-story bearing walls end up at 16 inches on center or switch to 2x6 to stay within the prescriptive range. If you want to use 24-inch spacing on a bearing wall, run the table numbers for your specific height before committing to the framing plan.
My wall is only 8 feet tall. Why did I still get flagged on R602.3.1?
Height is only one variable. Plan-checkers also check stud size and load condition. An 8-foot bearing wall is usually fine, but if the framing plan doesn't explicitly label the stud size and spacing, the plan-checker can't confirm compliance and will write the correction anyway. Check that your plans note something like "2x4 DF #2 @ 16\" o.c. bearing" on each wall, not just a generic callout. Missing labels are the most common reason contractors get flagged even when the actual framing is code-compliant.
When does a tall wall require engineered design instead of prescriptive tables?
Once your stud height exceeds the table limits for your stud size, spacing, and load condition, you're outside the prescriptive scope of R602.3.1 and need an engineer. Common triggers: bearing walls taller than 10 feet with 2x4 studs at 16 inches on center, any wall carrying loads from more than two stories, and walls adjacent to large openings where concentrated header loads exceed what the tables address. The engineer will size the wall and provide stamped calculations. Submit those calcs with the permit package upfront to avoid a second correction cycle.
Do shear wall requirements override the stud spacing in R602.3.1?
They don't override it, but they layer on top. CRC R602.10 governs shear wall bracing, and a shear wall segment may require tighter stud spacing and specific nailing that goes beyond the gravity-load table in R602.3.1. Both requirements apply to the same wall at the same time. If a wall is on the shear wall schedule and must also satisfy the prescriptive stud tables, it has to meet both. Showing only the gravity table compliance on the plans is a common miss that generates corrections even when the height and load checks out.

Related corrections